Nastolan kesänäyttely 2021 – Luontoretki

Taiteilijan ammatissa täytyy aina elää hieman etukenossa, ajatukset tulevissa kuukausissa ja vuosissakin. Nyt keskityn näiden pakkasten keskellä pohtimaan ensi kesää ja Nastolan kesänäyttelyä Luontoretki. Näyttelypaikka on vanha kunnantalo, tiloiltaan siis hyvin tyypillinen suomalainen virasto. Olen aina pitänyt näyttelyistä, joissa hyödynnetään taiteelle epätyypillisiä tiloja. Niissä teokset pääsevät vuorovaikutukseen tilan kanssa aivan eri tavalla kuin tyypillisen neutraaleissa gallerioissa ja museoissa ja lopputuloksena voi olla jotain yllättävää.

Sen verran yllätän minäkin, etten osallistu näyttelyyn seinälle ripustettavilla maalauksilla. Sen sijaan teen huoneen kokoisen tilallisen teoksen. En edes yritä peitellä huoneen toimistomaisuutta, vaan siitä tulee osa teosta. Vaikka lopputulos tulee olemaan hyvin tilallinen, miellän teoksen silti maalaukseksi. Kävin paikan päällä mittailemassa, koputtelemassa asiantuntevasti seinärakenteita ja mietiskelemässä. Työ siis etenee!

Ympäristöaiheisen näyttelyn on kuratoinut Veikko Halmetoja. Esille tulee muun muassa maalaustaidetta, videotaidetta ja veistoksia. Koronatilanteesta riippuen suunnitteilla on myös runsaasti oheisohjelmaa, kuten ympäristö- ja luontoaiheisia paneelikeskusteluja, esitelmiä, työpajoja ja konsertteja. Nastolassa on järjestetty kesänäyttelyitä vuodesta 2016. Luontoretki-näyttelyn tuottaa taiteeseen ja kulttuuriin painottunut kotiseutuyhdistys Nastola-seura.

Kesän 2021 näyttelyyn osallistuvan taiteilijat ovat: Noora Geagea, Svante Gullichsen,Terhi Heino, Henrik Härkönen, Soile Jääskeläinen, Jaakko Kahilaniemi, Jarmo Kallinen, Emmi Kallio, Joel Karppanen, Eetu Kevarinmäki, Anni Kinnunen, Veera Kulju, Laura Kärki, J.P. Köykkä, Eveliina Narkilahti, Mikko Paakkonen, Ville Räty, Pauliina Salminen, Kim Somervuori, Iiu Susiraja, Henri Tuominen, Samppa Törmälehto sekä Kirsimaria E. Törönen. Taiteilijalista täydentyy vielä kevään aikana.

Luontoretki 13.6.-15.8.2021, ti-su 11-17. Tarkemmat aukioloaikoihin ja pääsymaksuihin liittyvät tiedot sekä ajankohtaiset tiedot oheisohjelmasta löytyvät tapahtuman verkkosivuilta:

Nastolan kesänäyttely