Kökarin Residenssissä

Olin kesän päätteeksi kaksi viikkoa residensissä Kökarissa. The Åland Archipelago Guest Artist Residence sijaitsee Hellsön saarella, Kökarin vierasvenesataman läheisyydessä. Saapuessani turistikausi oli kuitenkin onneksi jo ohi, ja satama hiljentynyt odottamaan syksyä. Residenssitalo on rakennettu 50-luvulla terveysasemaksi ja toiminut myöhemmin muun muassa kunnan virastona. Nykyään siinä on kolme residenssiasuntoa ja kaksi työtilaa. Käytössä oli myös oma laituri, jolle meninkin lähes päivittäin meduusoja tervehtimään.

Residenssirakennus laiturin suunnasta kuvattuna.

Residenssiaikani oli sekä lepoa että työtä. Päiviä rytmittivät pitkät kävelylenkit ja päiväunet. Toisaalta pystyin keskittymään taiteen tekemiseen melko intensiivisesti. Residenssissä työskentely on minulle aina hiukan hankalaa. Maalaaminen vaatii paljon materiaaleja ja sotkemisen sallivaa tilaa. Siksi keskitänkin varsinaisen maalaustyön omalle työhuoneelleni ja teen residensseissä suunnitelmia ja hakemuksia tai kokeilen uusia tekniikoita. Uusi elinympäristö avaa mielen myös uudelle ajattelulle ja erilaisiin kokeiluihin heittäytyminen on helpompaa. Tällä kertaa päädyin piirtämään öljypastelliliiduilla. Piirrokset tulevat osaksi ensi vuoden alkupuolella Galleria Saskiassa avautuvaa yksityisnäyttelyäni.

Auringonlasku Hellsössä.

Nautin Kökarin hiljaisuudesta ja luonnonläheisyydestä. Ihmisten sijaan ikkunastakin näkyi lähinnä vain kauriita ja jäniksiä. Saaristossa on tilaa olla ja ajatella, ja siksi palaan sinne mielelläni aina uudestaan.