Hapuilevasti salonkikelpoinen

Galleria Saskian näyttely Hapuilevasti salonkikelpoinen on tähän mennessä suurin yksityisnäyttelyni. Se järjestetään yhteistyössä Galleria Halmetojan kanssa. Akryylimaalausten lisäksi esillä on pieni sarja piirroksia.

Kehystettyjä piirroksia. Kuva: Liisa Mäkinen.

Teosten syntyä on edeltänyt elämänmittainen innostus englantilaisiin maalaiskartanoihin fiktion näyttämönä. Hovimestareita, kynttiläillallisia ja puutarhaan katettuja iltapäivän teehetkiä. Kirjoituspöydän ääreen lyyhistynyt ruumis, kadonnut helminauha, jalanjäljet ranskalaisten ovien edustalla ja väärennetty testamentti. Kunniaa, joutilaisuutta, ylimielisyyttä ja loputonta paheksuntaa.  Luokkaeroja ja korsettiakin kuristavampia sukupuolirooleja. Pakahduttavaa kauneutta ja sitäkin suurempaa kaipausta.

Jos moraalisi olisi yhtä tiukka kuin korsettisi / If Only Your Morals Were as Tight as Your Corset (2021), 120x140cm. Kuva: Liisa Mäkinen.

Teokseni eivät kiinnity tiettyyn aikakauteen tai fiktiiviseen esikuvaan vaan ovat ennemminkin koosteita sieltä täältä mukaan tarttuneista tarinoiden palasista. Poirot sipsuttelee Bridesheadin synnintuntoisen suihkulähteen ohitse ratkaisemaisillaan jotain. Ja kun rakastaja yllättäen kuukahtaa Lady Maryn vuoteeseen, saapuu Jeeves paikalle pelastamaan tilanteen rouva Bennettin voivotellessa potentiaalisen kosijan ennenaikaista loppua. Ja vaikka kukaan ei kuule hullua naista ullakolla tai öisin ulvovaa Baskervillen koiraa, aistivat he niiden läsnäolon uniensa läpi. Ja kaiken tämän äärellä on kertoja, joka merkitsee asiat kuten näkee ja muistaa, kuvittelee muistavansa tai luulee nähneensä.

Galleria Saskia. Kuva: Liisa Mäkinen.

Veikko Halmetoja toteaa näyttelytiedotteessa: “Vähitellen teoksista alkaa löytyä esittäviä elementtejä, tarinan päitä ja tunnistettavia yksityiskohtia. Uusi näyttely vyöryttää eteemme suihkulähteitä ja kartanoita, pölyisiä samettiverhoja, joiden takaa kurkistaa nykyaika.”

Hapuilevasti salonkikelpoinen 28.1.-16.2.2022

Galleria Saskia, Pirkankatu 6, Tampere. Avoinna ma-pe 12-18 ja la-su 12-16.

Galleria Saskia