5 muijaa Kokkolassa

Nyt kannattaa lähteä Kokkolaan! Osallistun K.H.Renlundin museossa järjestettävään näyttelyyn 5 muijaa. Näyttely on avoinna 26.9.-29.11.2020. Minulta on esillä kolme suurikoista, abstraktia maalausta, jotka ovat aikaisemmin olleet esillä Finlayson Art Arean näyttelyssä kesällä 2019.

Kuraattori Veikko Halmetoja luonnehtii näyttelyn teoksiani seuraavasti: Emmi Kallio (s. 1981) maalaa suurieleisesti koko kehon liikettä hyödyntäen. Ekspressiivinen maalausjälki on miltei abstrakti, mutta teosnimet antavat vihjeen teosten aiheista ja lähtökohdista. Kalvomaisiksi pinnoiksi kuivuneet värimassat ovat voimakkaan kolmiulotteisia.

Näyttelyn taiteilijat ovat: Maija Härkki, Emmi Kallio, Ninni Luhtasaari, Marjo Talvensaari ja Hanna Viitala. Ninni Luhtasaaren teokset ovat tuttuja jo opiskeluajoilta ja olen pitänyt niistä aina valtavasti. Maija Härkin tuotantoon tutustuin Tampereen taidemuseon ITE-taiteen näyttelyssä Miälentilat talvella 2017-2018 ja ihastuin heti. Olen iloinen päästessäni nyt tämän näyttelyn myötä kurkistamaan myös Marjo Talvensaaren ja Hanna Viitalan värikkään runsaisiin ja yksityiskohtia pursuaviin maailmoihin!

Museon verkkosivuilla näyttelystä kerrotaan näin:

5 muijaa -näyttely on itsenäinen jatko-osa viime syksynä nähdylle 5 äijää -näyttelylle. Kuraattori Veikko Halmetoja on rakentanut kokonaisuuden, joka esittelee viisi erilaista nykytaiteilijaa. Heistä kaksi on itseoppineita ja kolmella on taidekoulutus. Taidekoulutuksen saaneista taiteilijoista yksi tarvitsee erityistä tukea työskentelylleen.

Kaikki näyttelyn taiteilijat ovat naisia, mutta perinteiseksi miellettyä feminiinistä estetiikkaa näyttelystä ei löydy. Jopa naiseutta ja kehollisuutta käsittelevissä teoksissa on rosoa ja särmää.
Näyttelyn teoksia yhdistää voimakas värienkäyttö ja kerronnallinen ote. Teoksista löytyy tarinoita, joissa on absurdeja piirteitä, myyttejä ja myös ripaus melankoliaa.

– Haluan, että näyttely kyseenalaistaa odotukset nykytaiteen tyylikkyydestä osoittamalla, miten ilmaisuvoimaisuus on lopulta tärkeämpää kuin harmonia, kuraattori Halmetoja sanoo.

Näyttelyn tarkoitus on kutsua yleisöä miettimään, miten ITE-taide asemoituu nykytaiteen kentälle ja miten antoisaan vuoropuheluun ITE-taiteilijoiden ja taidekoulutuksen saaneiden taiteilijoiden teokset voidaan saattaa.”

5 muijaa 26.9.-29.11.2020

K.H.Renlundin museo/ITE-museo, Pitkäsillankatu 28, Kokkola. Avoinna: ti-su 11-16, to11-18